16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψειςΚυρίαρχοι του παιχνιδιού για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις «Δημοτική Καινοτομία» & Δημήτρης...

Κυρίαρχοι του παιχνιδιού για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις «Δημοτική Καινοτομία» & Δημήτρης Λουκάς

Ημερομηνία:

Του Βάιου Σύρρου

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Λαυρεωτικής, μπορεί να αιφνιδίασε αρκετούς, κυρίως από την Κερατέα, ωστόσο είναι εντελώς ξεκάθαρο σε πολιτικά συμπεράσματα. Η κυριαρχία του Δημάρχου Δημήτρη Λουκά είναι πλέον απόλυτη και αδιαμφισβήτητη με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 66%!

Σαρωτικό ποσοστό που γκρεμίζει μύθους αλλά και τις φαντασιώσεις κάποιων οι οποίοι, στην Κερατέα τουλάχιστον, είχαν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ελέγχουν παρασκηνιακά και υπόγεια την τοπική κοινωνία και τις αποφάσεις του Δήμου, χωρίς να έχουν καμία απολύτως θεσμική νομιμοποίηση μέσω της εκλογικής διαδικασίας.

Στην πόλη του Λαυρίου, το εντυπωσιακό 73,50% ως έκφραση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Δημήτρη Λουκά, δεν χωρά την παραμικρή ανάλυση.

Στην Κερατέα ωστόσο, εντυπωσίασε για να μην πω ότι αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο φανατικούς οπαδούς της «Δημοτικής Καινοτομίας», η τεράστια αποδοχή του Δημήτρη Λουκά, που άγγιξε σχεδόν το 60%!

Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Παρά τις αντίθετες φωνές που ακούγονταν έντονα και για χρόνια, οι πολίτες, με δεδομένο το αποτέλεσμα της κάλπης,  επιβράβευσαν το έργο της Δημοτικής Αρχής και το σχέδιο που έχει για την επόμενη μέρα. Αυτό φαίνεται και από την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου δεν υπήρξαν αλλαγές, επιβραβεύοντας και δικαίως, τα πρόσωπα που συνετέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα.  

Ρυθμιστές των εκλογών οι οικισμοί

Μια βασική αλλά και αστάθμητη μέχρι πρότινος, παράμετρος, που αποτέλεσε τον καταλύτη αυτού του εντυπωσιακού εκλογικού αποτελέσματος, είναι η δυναμική συμμετοχή, για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, των οικιστών της Κερατέας. Συμμετοχή που εκτόξευσε το ποσοστό αποδοχής του Δημήτρη Λουκά και ανέτρεψε τις όποιες ισορροπίες υπήρχαν από την εποχή της ενοποίησης των δύο πόλεων, της Κερατέας και του Λαυρίου σε ενιαίο δήμο.  

Αυτό το μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, οι οικιστές της Κερατέας, έδωσαν ωστόσο και ένα μήνυμα που δύσκολα θα μπορούσε να εξαχθεί πριν το κλείσιμο της κάλπης. Αποδείχθηκε ότι αποτελούν και θα αποτελέσουν πλέον τον καθοριστικό ρυθμιστή των μελλοντικών εκλογικών αναμετρήσεων.  Και όπως όλα δείχνουν, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα και με την διείσδυση που δείχνει να υπάρχει από την παράταξη της «Δημοτικής Καινοτομίας» σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, η αποδοχή που θα εκφράζεται στην κάλπη, θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και συνέχεια. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την επιλογή συγκεκριμένων προσώπων που αποτέλεσαν βασική επιλογή για την στελέχωση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Βατερλό για Αντιπολίτευση – Απόσχιση  

Στην αντίπερα όχθη, το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε συντριπτική ήττα για τις παρατάξεις που είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν ακόμη και σήμερα, παρά την τεράστια φθορά που έχουν υποστεί με το πέρασμα του χρόνου, να εμφανιστούν ως κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο. Τουναντίον ανέπτυξαν μια έντονα αρνητική ρητορική δολοφονίας χαρακτήρων, χωρίς να εμφανίσουν έστω κάποιο τεκμηριωμένο πρόγραμμα και σχέδιο για την επόμενη μέρα. Εγκλωβίστηκαν σε προσωπικές αντιπάθειες και αντιπαραθέσεις και δικαίως έζησαν το Βατερλό τους το βράδυ των εκλογών. Αυτό ήταν και το πολιτικό τους τέλος, βάζοντας οι ίδιοι την ταφόπλακα στον πολιτικό τους αφανισμό.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέρριψε όμως κι έναν μύθο που έντεχνα καλλιεργούσε εδώ και μερικά χρόνια μια μικρή ομάδα πολιτών της Κερατέας. Ότι δήθεν υπήρχε μεγάλη, αν όχι καθολική αποδοχή του αιτήματος για απόσχιση της Κερατέας από το Δήμο Λαυρεωτικής.  Σήμερα μετά το 66% αυτές οι απόψεις φαντάζουν όχι μόνο μακρινές αλλά και έντονα γραφικές.

  

Σχετικά Άρθρα

“Σχολικός εκφοβισμός και παιδική εγκληματικότητα!” Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Ε!… δεν τρέχει και τίποτα: κάτι πιτσιρικάδες πλάκωσαν στο...

«Τελικά, το αγκάθι θα γίνει τριαντάφυλλο;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία 40...

«Οι ψυχές ζητούν δικαίωση, ενώ η αλήθεια μπαζώνεται» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ναι, το τραγικό συμβάν με τις δεκάδες θύματα  -αθώες...

«Η Πανδημία που βιώσαμε ήταν μόνον η αρχή!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Η παγκόσμια κοινότητα ήταν, είναι και συνεχίζει να παραμένει...

«Λεωφόρος Δικαιοσύνης, αριθμός 57» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους κύριοι υψηλά...

Τελευταία Άρθρα

spot_img