18.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΌλες οι ΚατηγορίεςΝέα«17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» Στην Κομοτηνή χτυπά φέτος η καρδιά του...

«17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» Στην Κομοτηνή χτυπά φέτος η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού. Υπερθέαμα με χιλιάδες χορευτές.

Ημερομηνία:

Με τη συμμετοχή χιλιάδων χορευτών από όλη την Ελλάδα, μια σπουδαία πολιτιστική δράση, έρχεται σε λίγες μέρες στην Κομοτηνή όπου θα χτυπήσει η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού, σε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χώρας μας.

Το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:00 μμ. στο Κλειστό Γυμναστήριο Σ.Ε.Φ.Α.Α. στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το φετινό φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάνης. Εκατό χρόνια μετά ο αγώνας μας συνεχίζεται σταθερά και αταλάντευτα για την ηθική και ιστορική δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων μας.

Με πρόταση του Σ.ΠΟ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για το σπουδαίο έργο τους θα τιμηθεί η μνήμη τους στην εκδήλωση: Του Αυστραλού Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών, Συνταγματάρχη του αγγλικού στρατού και αρμόδιο για την περίθαλψη των προσφύγων της Ανατολικής Θράκης George Divine Treloar (Τριλόουαρ), του δεξιοτέχνη του κλαρίνου στη ποντιακή παράδοση Γιώργου Κεσίδη καθώς και του κορυφαίου συγγραφέα και στιχουργού μεγάλων επιτυχιών Λευτέρη Χαψιάδη.

Μετά την περσινή επιτυχία στην Κοζάνη, φέτος το Φεστιβάλ επιστρέφει πιο δυναμικά. Υπό την ευθύνη του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Κομοτηνής, χιλιάδες χορευτές των σωματείων μελών της Ομοσπονδίας μας από κάθε γωνιά της Ελλάδος, θα μας ταξιδέψουν μέσα από το ρυθμό και τη μουσική της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πολλές είναι οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα χρωματίσουν τη μεγάλη γιορτή της Ομοσπονδίας μας, προσδίδοντας μία νότα ζωντάνιας σε όλους όσους θα επισκεφτούν την πόλη της Κομοτηνής. Την αυλαία ανοίγει, ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, όπου με τα υπόλοιπα ποντιακά Σωματεία του Νομού Ροδόπης θα τριγυρίσουν στα σοκάκια, υπό τις μελωδίες πάντοτε της ποντιακής λύρας και όχι μόνο, προσκαλώντας τον κόσμο στο όμορφο αυτό γεγονός που φιλοξενεί φέτος η πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία, με σκοπό να ενώσει τους πάντες σε έναν μεγάλο χορό αγάπης, αισιοδοξίας και χαράς.

Το επόμενο βράδυ της Παρασκευής ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές και το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην πόλη, διοργανώνοντας ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τους νέους και όχι μόνο να πρωτοστατούν και να μας αποδεικνύουν πως μέσα στο γκρίζο τοπίο της ανθρωπότητας υπάρχει ελπίδα ώστε να ξεδιπλωθεί ένα λαμπρό μέλλον.

Το Σάββατο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην διεξαγωγή του 17ου Ποντιακού φεστιβάλ, όπου μετά την ολοκλήρωσή του ακολουθήσει ένα μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα.

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση  στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, όπου βρίσκεται και το πιστό αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά. Η αυλαία θα κλείσει με  πατινάδα στην οποία θα συμμετέχουν ποντιακά σωματεία της Ομοσπονδίας μας αλλά και τοπικά σωματεία της πόλης.

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

https://www.livemedia.gr/poe17

Το Livemedia, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είναι χορηγός ζωντανής μετάδοσης του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και θα το μεταδώσει στις 25-11-2023 σε υψηλή ανάλυση συμβάλλοντας, στη διάδοση της παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα και για παρακολούθηση μετά το φεστιβάλ.

Η χρήση του οπτικοακουστικού υλικού και η λήψη ζωντανού σήματος από το 17ο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη σε τηλεοπτικά κανάλια, ιστοσελίδες και blogs, αρκεί να γίνεται αναφορά στην πηγή, Livemedia.gr.

 

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου

 

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img