16.5 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπόψεις«Οι αγρότες απασφαλίζουν!!!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

«Οι αγρότες απασφαλίζουν!!!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ημερομηνία:

Οι Έλληνες αγρότες προειδοποιούν με τελεσίγραφα, για το ενδεχόμενο μαζικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση, μπροστά στο ενδεχόμενο, οι αγρότες να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων. καθώς και του εθνικού δικτύου.

Έχουν όλα τα δίκια του κόσμου μαζί τους, οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, όταν εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους, ειδικά στη Θεσσαλία, όπου οι αγρότες βίωσαν τεράστιο πλήγμα από τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα και ειδικά την δική τους περιοχή. 

Σίγουρα δεν έχουν άδικο, όταν εκφράζουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα του κλάδου, για τη συρρίκνωση της παραγωγής και της οικονομικής καταστροφής που υπέστησαν, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, ενώ από την άλλη, διεκδικούν ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων και επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο…

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι  οι αγρότες είναι εκείνοι που παράγουμε αυτά που τρώμε και τα αιτήματα τους δεν είναι μόνον ελληνικά, αλλά και πανευρωπαϊκά εν πρώτοις και εθνικά από εκεί και πέρα. Στόχος τους  βασικά είναι, να αντιδράσουν δυναμικά στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις…

Μπορεί οι ιθύνοντες στην ΕΕ να αιφνιδιάστηκαν από τις κινητοποιήσεις μεγάλης έκτασης και διαρκείας των ευρωπαίων αγροτών, όμως στην πραγματικότητα το έδαφος ήταν ήδη έτοιμο, εδώ και πολύ καιρό. Το μόνο που έλειπε ήταν η σπίθα που θ’ άναβε τη φωτιά, που θα εξαπλώνονταν ταχύτατα προς όλες τις κατευθύνσεις εντός της Ευρώπης.

Τα πολλά και συσσωρευμένα χρέη των ευρωπαίων αγροτών που έγιναν δυσβάστακτα και τα οποία είναι ουσιαστικά αδύνατο πλέον να εξοφληθούν, ο διαρκής στραγγαλισμός από τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς, η δυσβάσταχτη άνοδος του κόστους παραγωγής, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και τέλος, οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες! Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα βουνό από προβλήματα για τους αγρότες, που βλέπουν τις παλιές καλές εποχές των επιδοτήσεων με πακτωλούς χρημάτων, να έχουν φύγει ανεπιστρεπτί,, ενώ από την άλλη, είναι οφθαλμοφανές, πως το σύστημα επιδοτήσεων και ενισχύσεων ευνοεί ουσιαστικά μόνο τους μεγαλοαγρότες-τσιφλικάδες.

Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαίων αγροτών διαμαρτύρεται σχετικά με την υπερβολική αυστηρότητα των κανονισμών της ΕΕ και με την τραγική γραφειοκρατία που κυριαρχεί και που δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση, υψηλά κόστη και ραγδαία πτώση των εισοδημάτων. Όμως η ιεράρχηση των προβλημάτων δεν είναι παντού η ίδια, αλλά διαφοροποιείται αρκετά από χώρα σε χώρα. 

Πίσω στην Ελλάδα τώρα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών φαίνεται πως θα κλιμακωθούν μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.  Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν τους καλύπτουν, και ως εκ τούτου δεν τους ηρεμούν… με χιλιάδες αγρότες που βρέθηκαν στα μπλόκα, να αποφασίζουν την συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση, διαμηνύει, πως δύσκολα θα εγκριθούν επιπρόσθετα μέτρα, μιας και “έγινε αυτό που η κυβέρνηση μπορούσε στο μέτρο του δυνατού!”

Είχαν δώσει 48ωρη διορία στην κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ή να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό έως την Πέμπτη που μας πέρασε, όμως αποφασίστηκε τελικά, η συνάντηση να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη στις 12:00. Εκεί ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει να προτείνει επιπλέον μέτρα στήριξης των αγροτών ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή κάπου στη μέση… με τα τρακτέρ όμως να παραμένουν στα μπλόκα, αναμένοντας τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.

Η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί εκ νέου τον κοινωνικό αυτοματισμό, φανερώνοντας ότι βρέθηκε σε μεγάλο αδιέξοδο, μετά και την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν, κατηφορίζοντας με τα τρακτέρ ακόμη και στην Αθήνα. 

Με συμβουλές, γαρνιρισμένες με απειλές μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν πέτυχε πολλά, παρ’ ότι προχώρησε σε κάποιες παροχές που όπως φάνηκε δεν ικανοποίησαν τους αγρότες, με αποτέλεσμα η κόντρα να οδηγηθεί προς τα άκρα!

Δυστυχώς ο  Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά και δεν χειρίστηκε εξ αρχής σωστά την υπόθεση των αγροτών, με αποτέλεσμα, οι γκρίνιες για το πρόσωπο του να πληθαίνουν εντός της κυβέρνησης, ενώ ήδη, πολλοί βουλευτές από αγροτικές περιοχές της χώρας εκφράζουν δημοσίως τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς  του συγκεκριμένου υπουργού, ο οποίος φάνηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων και σίγουρα μόνο καλό δεν έκανε στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…

 

Σχετικά Άρθρα

“Σχολικός εκφοβισμός και παιδική εγκληματικότητα!” Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Ε!… δεν τρέχει και τίποτα: κάτι πιτσιρικάδες πλάκωσαν στο...

«Τελικά, το αγκάθι θα γίνει τριαντάφυλλο;» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα τελευταία 40...

«Οι ψυχές ζητούν δικαίωση, ενώ η αλήθεια μπαζώνεται» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Ναι, το τραγικό συμβάν με τις δεκάδες θύματα  -αθώες...

«Η Πανδημία που βιώσαμε ήταν μόνον η αρχή!» Του Θοδωρή Γιάνναρου

Η παγκόσμια κοινότητα ήταν, είναι και συνεχίζει να παραμένει...

«Λεωφόρος Δικαιοσύνης, αριθμός 57» Του Θοδωρή Γιάνναρου

“Οι άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους κύριοι υψηλά...

Τελευταία Άρθρα

spot_img