14.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήTop StoryΣτη δημοσιότητα ομάδα τοκογλύφων και εκβιαστών. Κέρδιζαν εκατομμύρια τρομοκρατώντας επιχειρηματίες. Ξέπλεναν το...

Στη δημοσιότητα ομάδα τοκογλύφων και εκβιαστών. Κέρδιζαν εκατομμύρια τρομοκρατώντας επιχειρηματίες. Ξέπλεναν το χρήμα σε βίλες και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Ημερομηνία:

Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τα στοιχεία δύο αρχηγικών μελών της πολυμελούς εγκληματικής ομάδας, η οποία κατηγορείται για δεκάδες υποθέσεις τοκογλυφίας και εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών στην Κρήτη. Οι Αρχές εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να έχουν μια πληρέστερη εικόνα της εγκληματικής οργάνωσης, ελπίζοντας ότι η εξάρθρωση της, θα ωθήσει κι άλλα θύματα στο να κάνουν σχετική καταγγελία.

Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται:

1) για τον ΚΑΡΥΔΗ Μιχαήλ του Αντωνίου και της Μαρίας που γεννήθηκε το 1977 στο Ηράκλειο.

2) και  για τον ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Παναγιώτη του Γεωργίου και της Ειρήνης που γεννήθηκε το 1998 στο Ηράκλειο.

Η εγκληματική οργάνωσης εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και είχε δραστηριότητα σε υποθέσεις τοκογλυφίας, εκβίασης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου, όπου και συνελήφθησαν οχτώ άτομα (4 ημεδαποί και 4 αλλοδαποί), ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δέκα ατόμων για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας δραστηριοποιούμενη στην κατ΄ επάγγελμα τοκογλυφία και εκβίαση, την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραβάσεις της Νομοθεσίας του Κώδικα Αντιντόπινγ, περί όπλων και βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα από την οποία διακριβώθηκε ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία τριετία σε περιοχές του Ηρακλείου.

Πως δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Ως προς τη μεθοδολογία ( modus operadi ) η εγκληματική ομάδα η οποία λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων, προέβαινε σε εξωτραπεζικούς –ιδιωτικούς δανεισμούς διαφόρων χρηματικών ποσών με τοκογλυφικούς όρους ενώ σε περίπτωση που δεν καταβάλλονταν οι τόκοι ή το δανειζόμενο κεφάλαιο, προχωρούσαν στην είσπραξη τους με εκβιαστικά μέσα όπως απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής των δανειοληπτών-θυμάτων τους, γεγονός που απέτρεπε τους δανειολήπτες στην καταγγελία των σε βάρους τους πράξεων.

Η συνομολόγηση των δανεισμών γινόταν με τη χρήση γραμματίων για τη νομιμοφάνεια του δανεισμού, ενώ η αποπληρωμή πραγματοποιούνταν με διαφόρους τρόπους όπως με καταβολή τοις μετρητοίς ή «σπάσιμο» επιταγών, ή ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων ή εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας ή με καταβολή οφειλών και δόσεων που είχαν δημιουργήσει σε καταστήματα οι δανειστές .

Όπως διαπιστώθηκε η ομάδα λειτουργούσε μέσω ρευστών-χαλαρών εγκληματικών δικτύων προκειμένου να εξασφαλισθεί η πολυμορφία, ευελιξία, χαμηλή ορατότητα και μέγιστο οικονομικό όφελος αλλά και η μακροβιότητα της. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της είχαν παράλληλα αναπτύξει αυτόνομη δράση εξωθώντας τους παθόντες δανειολήπτες σε διαδοχικό δανεισμό μεταξύ των υποομάδων με στόχο την αποπληρωμή χρέους προς τη μία ομάδα και με συνέπεια τη δημιουργία μεγαλύτερου χρέους στην άλλη εξασφαλίζοντας σταθερή ροή παράνομου χρήματος στα μέλη της ομάδας.

Από την έως τώρα έρευνα, με την συνδρομή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Αττικής, έχουν εξακριβωθεί τριάντα (30) περιπτώσεις δανεισμού ατόμων ενώ διαπιστώθηκαν εισροές –εκροές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων και η παράνομη νομιμοποίηση τους μέσω εξαργύρωσης κουπονιών ΟΠΑΠ, χρηματοδότησης νομιμοφανών επιχειρήσεων, όπως ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, αγοράς άνω των 30 οχημάτων ενοικίασης, ίδρυσης εταιρειών εισαγωγής εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, γραφεία και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ανωτέρω ημεδαποί και αλλοδαποί κατά τη διάρκεια των οποίων βρεθήκαν συνολικά και κατασχεθήκαν:

  • Χρηματικό ποσό 22.170 ευρώ
  • Δώδεκα (12) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  • Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών, λοιπών αξιόγραφων, τιμολογίων και λοιπών παραστατικών
  • Ποσότητα αναβολικών ουσιών
  • Πιστόλι
  • Σπαθιά, λόγχες, μαχαίρια, σιδερογροθιές
  • Πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης.

Σχετικά Άρθρα

Στο Κορωπί ο Υπ. Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για υποστελέχωση – έλλειψη πόρων – μόλυνση αεροδρομίου – εγκληματικότητα – αποψιλώσεις

https://www.youtube.com/watch?v=UJfLwO5BNIA Ενημερωτική συνάντηση με τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτριο Κιούση και...

Εντυπωσιακή συμμετοχή αθλητών και Συλλόγων στη ¨Γιορτή Αθλητισμού¨ στο Κορωπί

https://www.youtube.com/watch?v=2GA7L79XQ3s Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή αθλητών στην μεγάλη γιορτή που...

Άλογα Υμηττού: Δρομολογείται λύση από Δ. Κρωπίας – Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και “Help Horses Ymittos”

Καθοριστικό βήμα για την δρομολόγηση ουσιαστικής όσο και οριστικής...

Τελευταία Άρθρα

spot_img