14.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕΛΑΣ – Πολ. ΠροστασίαΗμερίδα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για σεισμό και...

Ημερίδα της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για σεισμό και πλημμύρες.

Ημερομηνία:

Σε μία εξαιρετικά σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδας Μανωλάκος, σε συνεργασία με το  Εθνικό  Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ),  με θέμα την εκτίμηση κινδύνων από σεισμό και πλημμύρες συμμετείχε η Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής κ. Βίκυ Καβαλλάρη. Η ημερίδα που  διεξήχθη στο πλαίσιο της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης που υπάρχει μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με τίτλο: «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής», με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, είχε ως στόχο την ενημέρωση/διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που εκπονήθηκε αναφορικά με το σεισμό και τις πλημμύρες, ενώ σε σχέση με τις πυρκαγιές, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε ξεχωριστή ημερίδα.

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη της έρευνας, τα οποία προκύπτουν διαρκώς από την υλοποίηση της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης, αξιοποιούνται ήδη από τις αρχές και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου 4662/2020 – ΦΕΚ 27/Α/7-2-2020 σχετικά με:

1.Τον ορθολογικό σχεδιασμό μέτρων πρόληψης για μείωση του κινδύνου καταστροφών με τελικό επιδιωκόμενο στόχο την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος,

2.Την αξιόπιστη εκτίμηση της πρόβλεψης των επικινδυνοτήτων, τρωτότητας και απειλών για την μείωση των αρνητικών συνεπειών των επικείμενων καταστροφών.

3.Την ενημέρωση των πολιτών και των εθελοντικών οργανώσεων για τα ζητήματα αυτά.

Έρευνες αυτού του τύπου, για πολλαπλούς φυσικούς κινδύνους σε κλίμακα οικισμού, διεξάγονται για πρώτη φορά στη Χώρα μας, ειδικά για μια Μητροπολιτική Περιφέρεια, όπως αυτή της Αττικής. Οι παράγοντες της επικινδυνότητας, της τρωτότητας, της έκθεσης και της εκτίμησης του κινδύνου δεν μελετώνται μόνο σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου.

Τέλος, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η δημιουργία πρωτότυπης γνώσης που υποστηρίζει την Περιφέρεια Αττικής στη βέλτιστη εφαρμογή του προβλεπόμενου Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας αλλά και στην υποστήριξη του έργου των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, για μία Αττική ασφαλή, με ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας.

Οι ομιλητές της ημερίδας, όλοι τους διακεκριμένοι και σημαντικοί επιστήμονες στο χώρο τους, ήταν: Δρ. Ευθύμιος Λέκκας Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών (ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος ΔΣ ΟΑΣΠ, κ. Κούρου Ασημίνα, Δρ Γεωλόγος και Αν. Πρόεδρος ΔΣ ΟΑΣΠ, Επίκ. Καθηγητής Μιχάλης Διακάκης Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, Δρ. Σπυρίδων Μαυρούλης Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, Καθηγητής Νικόλαος Βούλγαρης, Αναπλ. Καθηγητής Γεώργιος Καβύρης Τμ. Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, Καθηγητής Αναστάσιος Στάμου Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Καθηγητής Ισαάκ Παρχαρίδης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Φαλάρας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής έλαβαν ακόμη μέρος ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πασσάς, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη, ενώ την ημερίδα παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των Δήμων.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Στο Δήμο Κρωπίας ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε το μεσημέρι της Τρίτης...

“Παγκόσμια Γεωπάρκα 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢 – Λαυρεωτικής: η συμμετοχή της Ελλάδος στο Διεθνές Πρόγραμμα”

Στο Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση Γεωπάρκων με...

Τελευταία Άρθρα

spot_img